HISTÒRIA VISUAL DE LA FOTOGRAFIA

HISTORIA DE LA FOTOGRAFIA

Per parlar de la història de la imatge ens situem al segle divuit, amb el descobriment de la cambra fosca. Això va portar a la captura d'imatges.

La cambra fosca consisteix en una capsa tancada amb un forat molt petit i que l'interior està completament negre o fosc, llavors la imatge entra pel forat i es reflexa del revés a la paret.



La cambra fosca no va tenir un inventor concret ja que qualsevol habitació on hi hagués una esquerda en una porta o finestra podia actuar com a cambra fosca sense que ningú ho pretengués.



Al 1826, el francès Nicéphore Niépce aconsegueix fer aparèixer una imatge en una placa impregnada de material fotosensible, dins una càmera fosca. La imatge resultant encara no era permanent. Això ho va dir heliograbat. Poc després va aconseguir la primera imatge fixada.




Al 1837, el pintor francès Louis Jacques Mandé Daguerre, que havia començat col·laborant amb Niepce, va aconseguir fotografies en planxes recobertes amb una capa sensible a la llum de iodur de plata.


El daguerrotip, com el va anomenar, proporcionava una imatge sobre una planxa, amb molt de detall, en blanc i negre, i única . Va tenir molt d’èxit durant un temps, es va exportar a diversos paísos i al final es va deixar d’utilitzar.


Als anys 30 l’inventor britànic, William Henry Fox Talbot, ja havia descobert com crear imatges amb un sistema de negatiu – positiu que va anomenar calotip. El 1835 va aconseguir fer el pas definitiu en el fixat de les imatges.



El 1839 es pot considerar l’any de la invenció oficial de la fotografia, Daguerre i Fox Talbot van fer públics els seus invents, el govern francès la va considerar un invent d'interès nacional. John Eilliam Herschel va donar el nom de “fotografies” a les imatges fixes obtingudes.


Al 1925 una empresa alemanya va comercialitzar una càmera que també va marcar la història de la fotografia per les possibilitats que oferia.
La Leica, va ser una càmera molt lleugera, petita i manejable, que tenia molt bona òptica i mecanismes de control que, per tant, possibilitava fer fotografies de molt bona qualitat amb un aparell que es podia portar a sobre còmodament.


A finals del segle XX, la aparició de la fotografia digital, els ordinadors, programes de retoc i internet, han revolucionat la fotografia. És una història que encara està per escriure...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EXPRESSIVITAT DELS PLANS

PICTORIALISME

ANÀLISI D'ANUNCIS