WEBQUEST SOBRE EL MÓN DEL CÒMIC

WEBQUEST SOBRE EL MÓN DEL CÒMIC


Stan Lee és un escriptor, guionista, actor ocasional, editor i productor estatudinenc. Amb l'ajuda de Steve Ditko i Jack Kirby van crear personatges com Spiderman, Els 4 Fantàstics, X-Men, Hulk, el poderós Thor, Daredevil o El Doctor Estrany. Durant anys va se el cap de Marvel Còmics. Introduint així la complexitat de caràcter i personalitat en el món del còmic dels superherois. 



The Yellow Kid a ser un còmic creat el 1895 per Richard Felton Outcault que aparegué per primera vegada al diari New york world. La seua principal novetat radica en què incorpora per primera vegada la paraula escrita mitjançant globus a la seqüència d'imatges. Conta la història d'un xiquet vestit de groc que representa la forma de vida i els baixos fons de les classes socials més pobres de l'època. La història del xiquet constitueix el principal atractiu del diari on es publica. 



Buck Rogers in the 25th Century és una sèrie de televisió estatunidenca d'aventures i ciència-ficció produïda per Universal Studios. La sèrie es va emetre durant dues temporades, entre 1979 i 1981, i l'episodi pilot es va estrenar com a llargmetratge,[1] sis mesos abans que la sèrie s'emetés per televisió. Totes dues es basen en el personatge de Buck Rogers, creat l'any 1928 per Philip Francis Nowlan i que ja havia estat presentat en còmic, televisió, novel·les i una sèrie de 12 pel·lícules.






















Will Eisner, és el nom artístic de William Erwin, va ser un influent dibuixant i guionista de còmics estatudinenc. Va ser el creador del famós personatge The Spirit i primer autor de còmic en utilitzar en format novel·la gràfica.


  

Marvel Comics és una de les dues editorials més importants de còmics nord-americans. Fundada el 1939 com a editorial de còmics de superherois, passada la Segona Guerra Mundial va centrar-se més en una línia de monstres i ciència-ficció fet que va provocar que entrés en una davallada de vendes que la va portar gairebé a la desaparició.
Però als anys 60, el guionista i creador Stan Lee va revolucionar-la amb la creació dels Quatre Fantàstics, Spiderman, Daredevil, L'increïble Hulk, X-Men, els Venjadors, i d'altres com ara Thor, Iron Man o el Capità Amèrica, fent que passés per davant de l'eterna competidora DC.
Els superherois de Marvel, a diferència dels de DC, tenen una vida privada al darrere, per exemple, en les històries de Spiderman és tan important la seva lluita contra els malvats que la seva lluita per arribar a final de mes o en Iron Man la seva lluita contra el seu alcoholisme. Marvel va ser la primera editorial que va humanitzar els herois, baixant-los del pedestal i dotant-los de debilitats humanes.


Dick Tracy és una daily strip o tira de còmic protagonitzada pel detectiu Dick Tracy. Va ser creat per Chester Gould, i es va començar a publicar el 4 d’octubre de 1931, al diari Detroit Mirror. Va ser distribuït per Chicago Tribune New York News Syndicate. Gould dibuixava el personatge i escrivia els guions fins a l’any 1977.
Chester Gould, va compensar un dibuix molt pobre, amb unes històries molt realistes, en els seus inicis no varen faltar les crítiques d'alguns sectors per l'enorme brutalitat i violència de les seves pàgines, una violència que reflectia l’època dels gàngsters de Chicagode la dècada del 1930. Gould va fer tot el possible per mantenir-se al dia amb les últimes tècniques de lluita contra el crim, mentre que Tracy acabava sovint un cas amb un tiroteig, al mateix temps, utilitzava els aparells més avançats de la ciència forense, per perseguir els dolents. Aquest còmic va ser un exemple primerenc del procediment policial en el còmic de Sèrie negra.



Black Hole és una sèrie limitada de dotze còmics escrita e ilustrada per Charles Burns i publicada primer per Kitchen Sink Press i després per Fantagraphics. Va ser llençada al 2005 per Pantheon Books. L'història trata de las seqüeles d'una enfermetat de transmisió sexual que causa mutacions grotescas en els adolescents.























Alan Moore és un escriptor anglès. L'obra de Moore és reconeguda per aportar una maduresa i una sensibilitat pròpies de la literatura a un mitjà escàs en aquests atributs. A més d'incloure sovint temes adults en els seus relats, Moore ha expandit les possibilitats expressives del còmic per mitjà de la creació d'efectes narratius específics del mitjà i l'experimentació de diverses combinacions de text i imatge.



Blankets és una novela gràfica de Craig Thompson publicada per Top Shelf on explica la infància i adolescència del mateix autor i dibuixant Craig Thompson. El còmic explica com el protagonista viu la seva infància en una petita comunitat rural i religiosa. El viatge del protagonista gira entorn de la relació amb el seu germà, amb el món del dibuix i amb el seu primer amor.



Katsuhiro Otomo és un dibuixant de manga, director d'anime i guionista tant de manga com d'anime. És conegut sobretot per la direcció d'Akira, una de les pel·lícules més influents de l'anime, així com per ser l'artista de manga original en què es basa la pel·lícula.



Scott Pilgrim és una sèrie de novel·les gràfiques realitzada pel dibuixant canadenc Bryan Lee O'Malley. En el còmic, es narra la història de Scott Pilgrim, un jove que tractarà de conquistar a una xica dita Ramona Flowers. Encara que parteix com una comèdia romàntica, al llarg de tota l'obra es presenten múltiples referències a la cultura popular de videojocsmúsica o còmics entre altres aspectes.












Warren Ellis és un guionista de còmics. La carrera d'Ellis s'ha mogut entre el corrent principal del còmic de superherois i la creació de petites sèries limitades d'històries independents, amb el primer (i l'últim) que se li passa pel cap, però sempre amb la crítica, la sàtira i la ciència-ficció com a grans protagonistes. La seva especialitat és la mescla de crítica sociocultural, tecnologia i ciència-ficció.




Roberto Alcázar és una sèrie espanyola d'historietas creadas al 1940 pel guionista i editor Juan Bautista Puerto. És la més llarga de la història del còmic espanyol. 


Joe Shuster era un dibuixant de còmic canadenc, conegut per ser el co-creador, amb l'escriptor Jerry Siegel del personatge de còmic Superman, publicat per primera vegada al Action Comics nº1.


Francisco Ibañez   és un prolífic dibuixant de còmics català en castellà. És el creador de gran quantitat de sèries humorístiques, com Mortadel·lo i Filemó



Frank Miller és un comicaire i cineasta nord-americà. Va treballar per Marvel comics i DC comics. 



Persèpolis és una sèrie de còmics autobiogràfics i històrics realitzats en blanc i negre per Marjane Satrapi i publicats a França entre el 2000 i el 2003. La sèrie explica la vida de l'autora, des de la seua infantesa a l'Iran a l'entrada en la vida adulta. Relat de l'evolució de l'Iran vista pels ulls d'una xiqueta, Persèpolis constitueix un testimoni de la quotidianitat del període que va viure el país durant la Revolució iraniana el 1979-1980. Aporta un enfocament diferent dels relats històrics habituals, ja que en aquesta obra els esdeveniments es veuen des de l'interior i es viuen més que s'expliquen.



Hayao Miyazaki és un destacat director, productor, animador, guinista, director i il·lustrador d'anime japonès. Cofundador de l'estudi Ghibli, juntament amb Isao Takahata, és considerat un dels grans mestres de l'animació japonesa a nivell internacional.



Hergè  va ser un historietista belga de gran renom, sobretot gràcies a la creació del famós personatge Tintín, l'any 1929. Georges Remi és més conegut amb el pseudònim Hergé, el qual prové de la pronunciació en francès de les seves inicials a l'inrevés. A part del Tintín, va crear amb èxit altres personatges, tals com Jou, Zette i Jocko o Quico i Flupi.


Bone  és una sèrie de còmic independent, publicada en 55 números entre el 1991 i el 2004, escrita i dibuixada per l'americà Jeff Smith. Els seus dibuixos en blanc i negre, estan inspirats en els dibuixos animats i en les tires còmiques, notant-se una notable influència del còmic Pogo d'en Walt Kelly



Mike Mignola és un escriptor i artista de còmic i novel·la gràficaamericà. És especialment conegut per ser el creador de la sèrie de còmics Hellboy per a Dark Horse Comics.


DC és una editorial nord-americana dedicada a la realització i venda de còmics fundada el 1937 i subsidiària d'AOL-Time Warner, actual Time-Warner. Les inicials DC són una abreviatura de "Detective Comics", un dels primers títols emblemàtics de la companyia. Es tracta d'una de les majors companyies d'historietes a nivell mundial. Entre alguns dels seus títols més coneguts trobem: BatmanSuperman, La Lliga de la Justícia. Durant dècades DC Comics ha estat una de les dues majors companyies de còmics als Estats Units, l'altre és Marvel Comics. La seva seu es troba a Nova York.




Uderzo i Goscinny

Albert Uderzo és un dibuixant i historietista francès, nascut l'any 1927 a Fismes (França). Dins el seu treball, destaca sobretot Astèrix, còmic creat l'any 1959, que va dur a terme juntament amb el guionista René Goscinny.
René Goscinny va ser un dibuixant i guionista de còmics francès. És un dels autors francesos de més èxit a tot el món, amb més de 500 milions de llibres venuts, traduïts a més de trenta idiomes.
Va ser cofundador de la revista setmanal Pilote, i va guanyar fama com a guionista de diverses historietes, treballant amb dibuixants destacats de Bèlgica i França. Les seves creacions més famoses són: Astèrix, el Gal (juntament amb Albert Uderzo a la revista Pilote, l'any 1959); Lucky Luke (amb Morris), o el Gran Visir Iznogoud.


Neil Gaiman  és un conegut autor de còmics i escriptor de ciència-ficció i fantasia. Entre les seves obres destaquen la sèrie de còmics The Sandman (1989) i les novel·les Stardust (1999), American Gods (2001), Coraline (2002) i The Graveyard Book (2008).



Flash Gordon és un personatge de ficció de còmic aquest personatge va ser creat pel dibuixant Alex Raymond el 7 de gener del 1934 per al King Features Syndicate, com a pàgina dominical. Malgrat haver estat creat inicialment per competir amb les aventures de Buck Rogers en el terreny de la ciència-ficció, ràpidament va desenvolupar més popularitat i va esdevenir més perdurable en el temps.



Joe Sacco és un periodista estatunidenc autor de còmics com a reportatges sobre zones en guerra. Els més destacats són Palestine (1993) i Safe Area Goražde: The War in Eastern Bosnia 1992-1995.



100 bullets  un videojoc d'acció basat en el còmic 100 Bullets fet per DC Comics i Vertigo, escrit per Brian Azzarello i il·lustració per part d'Eduardo Risso. El videojoc serà publicat per D3 Publisher.



Moebius va ser un dibuixant de còmics i il·lustrador francès, conegut inicialment amb el pseudònim Gir i posteriorment també com a Moebius.
Durant els seus inicis, quan era conegut com a Gir, es dedicava a dibuixar westerns. Més endavant, durant els anys 70 i principis dels 80, la seva carrera va evolucionar com a dibuixant d'històries fantàstiques de ciència-ficció. 



Vertigo és una pel·lícula estatunidenca d'Alfred Hitchcock, que combina suspens i ciència-ficció catastrofista. També es pot considerar com un thriller psicològic sobre la culpa, el record i la inestabilitat mental.


Alex Ross es un ilustrador y dibujante de historietas estadounidense aclamado por el hiperrealismo de su trabajo. Desde los años noventa colaboró para la industria del cómic en dos de las más importantes casas editoriales, Marvel Comics y DC Comics.



Maus es una novela gráfica completada en 1991 por el historietista estadounidense Art Spiegelman. Se trata de un cómic alternativo serializado desde 1980 hasta 1991 en la revista Raw, una publicación vanguardista sobre cómics publicada por Spiegelman y su mujer, Françoise Mouly.






















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EXPRESSIVITAT DELS PLANS

PICTORIALISME

ANÀLISI D'ANUNCIS