EL MONOMITE

EL MONOMITE

El monomite és una teoria utilitzada en el món del cinema on demostra que moltes pel·lícules segueixen el mateix patró tant d'esdeveniments com els diferents tipus de protagonistes que apareixen; l'heroi, el dolent, l'aconsellant de l'heroi, el graciós, etc.



Fases: 


1a fase: La crida
  •  L'heroi es veu obligat a emprendre un viatge, que al principi pot refusar o bé acceptar.

2a fase: La partença
  • L'heroi parteix, deixant casa seva enrere. Pot anar sol o acompanyat.
3a fase: Les proves
  • El viatge sol ser un seguit de proves o aventures que forgen el caràcter de l'heroi o bé etapes prefixades fins a la fita.  Durant aquestes aprèn quines són les seves autèntiques virtuts i visita indrets diferents, cadascun d'ells amb un caràcter simbòlic. Durant el viatge sorgeixen els monstres, antagonistes i ajudants.
4a fase: La temptació
  • Enmig del viatge pot aparèixer una temptació, un intent de desviar el protagonista del seu objectiu. Pot adoptar la forma d'un encanteri, un enemic o una dona que el vol seduir. Aquesta etapa es distingeix dels antagonistes com a proves perquè poden arribar a fer dubtar l'heroi temporalment.
5a fase: L'apoteosi
  • Amb l'arribada a l'indret desitjat, l'heroi assoleix l'aparent objectiu del seu viatge. Sovint, però, allà l'espera la prova més dura. Aquesta apoteosi confirma l'heroi, i pot arribar a transformar-lo en una altra persona. La transformació pot ser radical.
6a fase: El retorn 

  • Un cop assolit l'objectiu, a vegades aquest es revela com a fals o incomplet, iniciant-se un nou viatge. En el cas d'haver arribat a l'autèntic destí, l'heroi emprèn el retorn.  En algunes narracions el protagonista no vol tornar a casa seva i es queda al lloc meravellós o bé mor abans d'abandonar-lo, en un paral·lelisme amb el rebuig de la crida inicial.
7a fase: El missatge
  • L'heroi ha après alguna cosa rellevant, sovint lligada al sentit de la vida, i pot intentar comunicar-la als altres.  Aquest missatge pot ser entès, ignorat, ridiculitzat o combatut per la resta de persones. A vegades és un aprenentatge personal, intransferible, ja que l'autèntic missatge és el valor del viatge, que llavors esdevé experiència. L'heroi es presenta aleshores com a vivint en dos mons, el seu i el que ha après al viatge.


A on s'aplica:

  • Pel·lícules: Percy Jackson, Harry Potter, Jack el cazagigantes, Tarzán, Brave, Els jocs de la fam, La guerra de las galàxies, Matrix, Alicia y el país de las meravelles, El rey león, El senyor dels anells.

  • Llibres: Lux, Almas oscuras, Creweler World, Blood of Eden, Delirium, Divergente, El corredor del laberinto, Fairwick chronicles, Eve, Hush hush, Las crónicas de Nárnia, Enclave, Olvidados, Oscuros, Roswell High, Cazadores oscuros, Los legados de Lorien.

  • Sèries: Diari de vampirs, Heroes, Caçador de sombres, Sobrenatural, Nikita, Flash, The 100, Once upon a time.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EXPRESSIVITAT DELS PLANS

PICTORIALISME

ANÀLISI D'ANUNCIS